Állami iskolafenntartás 2017.

Szakgimnázium (új)

Szakközépiskola (új)

Gyakorlati képzés 2017

Tanulószerződés

Országos Képzési Jegyzék (OKJ)

Tanulók védelme a szakképzésben

ÖSZTÖNDÍJ a szakképző iskolákban

GAZDASÁGI KAMARA szerepe a szakképzésben

Beszámoltató rendszerű szakképzés

Közösségi szolgálat

Erkölcstan vagy Etika 2017-2018.

PISA vizsgálattról szülőknek

PEDAGÓGUS SZAKMA vagy HIVATÁS

Tanfelügyelet

Pedagógus Etikai Kódex 2017.

MSZOE működése

 
 
 
Partnereink:

 

Főmenü: Étkeztetés az iskolában, óvodában

Szakmai felelősség a „rosszízű” gyermekétkeztetésben

 „Nem tudnak főzni„ a gyermekétkeztetők vagy nem akarnak ízletes ételeket készíteni (szabotálnak)?

A gyermekétkeztetés állami feladat, amelynek finanszírozását a központi költségvetés biztosítja.

A települési önkormányzat közbeszerzési eljárás keretében választja ki azokat a közétkeztetőket, akiket megbíz a gyermekétkeztetés feladataival.

Ha a gyermekétkeztetéssel megbízott cég által elkészített ételek nem ízletesek nem ehetők, akkor fel kell bontani a szerződéseket, és olyanokat kell megbízni a gyermekétkeztetéssel, akik értenek a vendéglátáshoz, szakácstudományhoz.

Évtizedes szülői és tanulói panasz, hogy az óvodai, iskolai, kollégiumi étkeztetés minősége és mennyisége nem felel meg a gyermekek, tanulók – a szó szoros értelmében a fogyasztók – elvárásainak.

Ha a gyermekétkeztetéssel megbízott főzőkonyhán olyan rosszul főznek, hogy a gyermekek nem eszik meg az ételeiket, akkor az óvodai, iskolai  étkeztetést biztosító helyi önkormányzatot, illetve az óvoda, iskola, kollégium fenntartóját felelőségre kell vonni!

Álláspontunk szerint a gyermekétkeztetésben előállított ételek minősége függ az élelmezési alapanyagok minőségétől, a nyersanyag normatíva mértékétől, az alkalmazott receptúráktól, a konyhatechnikai eljárásoktól, és az élelmezésben foglalkoztatott vezetők, szakácsok és más konyhai alkalmazottak szakmai felkészültségétől, hivatástudatától (lelkiismeretességétől).

Személyi feltételek a gyermekétkeztetésben

A szülői és tanulói panaszok száma jelentősen megnövekedet az egészségügyileg indokolt  „sóbevitel” korlátozása miatt, amely jelentősen hozzájárult az ételek élvezeti értékének romlásához, mivel a gyermekétkeztetők nem készültek fel kellően az egészséges táplálkozás feltételeinek teljesítésére. Nem szerezték be azokat a recepteket, amelyek alapján változatos és ízletes ételeket, ételsorokat lehet készíteni és nem tanulták meg azokat szakmai fogásokat, amelyek alkalmazásával

Az óvodai, iskolai szülői közösségek feladata, hogy érzékszervi vizsgálattal (kóstolás) állapítsák meg a gyermekeik elé tett ételek minőségét (ízletességét) és fellépjenek a gyermekeik egészségét veszélyetető élelmezési gyakorlattal szemben.

Élelmezésvezető felelőssége

A 37/214. EMMI rendelet 16. § szerint: Az ételek elkészítését, az étlap és az un.  nyersanyag-kiszabati ív elkészítését, folyamatos vezetését az élelmezésvezető felügyeli.

Az étrend összeállítását az élelmezésvezető végzi.

Az élelmezésvezetőnek a következő feltételek valamelyikét kell teljesítenie:

a) élelmezésvezető szakképesítés,

b) vendéglátóipari vagy élelmiszeripari felsőfokú végzettség és a közétkeztetési szolgáltatás nyújtásában – ideértve a tápanyagszámítást, étrend- és étlaptervezést – való dokumentált jártasság,

c) dietetikus szakképesítés, vagy

d) vendéglátóipari szakközépiskolai érettségi, vagy érettségi és szakács szakképesítés, továbbá a közétkeztetési szolgáltatás nyújtásában – ideértve a tápanyagszámítást, étrend- és étlaptervezést – való dokumentált jártasság.

Felelősség a diétás étrend tervezéseéért, összeállításáért

Diétás étrendet és diétás étlapot kizárólag dietetikus szakképesítéssel rendelkező szakember tervezhet, diétás étlapot pedig ilyen szakember felügyeletével lehet összeállítani.

A Közétkeztető gondoskodik arról, hogy a diétás étel készítését

a) diétás szakács szakmai képesítéssel rendelkező személy végezze, vagy

b) dietetikus szakképesítéssel rendelkező szakember felügyelje.

Az élelmezésvezető számára előírt szakképesítéssel rendelkező személyeknek az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet táplálkozás-egészségügyi tárgyú képzésén ötévente részt kell venniük. [137/2014. EMMI rendelet 16. §]

Figyelem!

Szégyen és gyalázat, hogy kiváló felsőfokú végzettséggel rendelkező vendéglátóipari és élelmiszeripari szakemberek, dietetikusok, élelmezés vezetők, mesterszakácsok, táplálkozási tanácsadók garmadája eteti meg gyermekeinket élvezhetetlen kotyvalékokkal. (Mondta egy szülő).

A következőkbe a felsoroljuk azokat szakképesítéseket, amelyek szükségesek a közétkeztetésben előírt munkakörök betöltéséhez, egyben bemutatjuk azokat a munkaköri feladatokat, amelyeknek szakszerű elvégzése garancia a gyermekétkeztetés minőségére.

A gyermekétkeztetésben betölthető munkakörök és munkaköri leírások a Foglalkozások Egységes Osztályozási Rendszere (FEOR–08) szerint

3222 Konyhafőnök, séf

Megtervezi az étlapot, irányítja, gondoskodik a szükséges nyersanyagok és eszközök beszerzéséről, összehangolja, felügyeli és ellenőrzi az ételek elkészítését, megszervezi a konyhai munkát.

Feladatai:

  1. receptek és menük összeállítása és kifejlesztése, élelmiszer- és munkaerő-költségek becslése, élelmiszerkészletek rendelése;
  2. az ételek minőségének figyelése az elkészítés és feltálalás minden fázisában;
  3. az ételek készítésével kapcsolatos kérdések megvitatása a vezetőkkel, dietetikusokkal, konyhai és felszolgáló dolgozókkal;
  4. a szakácsok és az ételek készítésében részt vevő egyéb dolgozók munkájának irányítása és koordinálása;
  5. a készletek, berendezések és munkaterületek felügyelete, hogy azok megfeleljenek az elfogadott szabványoknak;
  6. az ételek felszolgálási módjának meghatározása és dekoratív módon történő bemutatása;
  7. a szakácsok és más dolgozók eligazítása az ételek készítésével, főzésével, körítésével és felszolgálásával kapcsolatban;
  8. részvétel a konyhai dolgozók felvételében, a teljesítményük figyelemmel kisérése;
  9. különleges ételek és összetett fogások elkészítése, ízesítése és főzése;
  10. 10.  higiéniai és élelmiszer-biztonsági szabályok ismertetése és betartatása.

Jellemző munkakörök:

  • Éttermi műszakvezető
  • Főszakács
  • Helyettes séf
  • Konyhafőnök
  • Konyhavezető

5134 Szakács (szakácsmester)

Megtervezi és megszervezi az étkezéseket, kialakítja az ételválasztékot, elkészíti az ételeket éttermekben és egyéb helyszíneken lévő vendéglátó-ipari egységekben, magánháztartásokban.

Feladatai:

  1. étlap, menü, napi ajánlatok, étrendjavaslatok összeállítása;
  2. meglévő készletek felmérése, a szükséges nyersanyagok megrendelése;
  3. a nyersanyagok előkészítése, feldolgozása (párolás, főzés, sütés);
  4. ételek elkészítése, adagolása, díszítése, tárolása;
  5. segédszemélyzet munkájának összehangolása és irányítása;
  6. sütők, rostélyok, pecsenyesütők és egyéb konyhai berendezések hőmérsékletének szabályozása, a konyha, a konyhai berendezések, a kiszolgáló területek stb. felügyelete és takarítása a biztonságos és higiénikus ételkezelési előírások betartása érdekében;
  7. nagy konyhai berendezések, pl. rostélyok, olajsütők és serpenyők üzemeltetése;

8. a felhasznált alapanyagok tápértékének felmérését követően diétás ételek készítés.

Jellemző munkakörök:

  • Diétás szakács
  • Étkezdei szakács
  • Grill szakács
  • Gyermekélelmezési szakács
  • Hidegkonyhai szakács
  • Közétkeztetési szakács
  • Melegkonyhai szakács
  • Pizzakészítő szakács
  • Segédszakács

9236 Konyhai kisegítő

Kitakarítja a konyhát, segédkezik a konyhai munkákban, elmosogatja a konyhaedényeket.

Feladatai:

1. a konyha kövezetének felsöprése, felmosása, munkafelületek, falak, gépek, berendezések lemosása, szemetesedények kiürítése, kimosása, edények elmosogatása;

2. nyersanyagok és eszközök szállítása a munkaterületre, zöldségek megtisztítása, aprítása;

3. ételek tálalása, kiosztása, tányérok, edények, ételmaradékok összegyűjtése.

Jellemző munkakörök:

  • Ebédkiadó

  • Ebédkiosztó
  • Edényleszedő
  • Ételkiosztó, tálaló, konyhai kisegítő
  • Étkezdei kisegítő
  • Éttermi kisegítő
  • Gyorséttermi kisegítő
  • Hidegbüfé-kisegítő
  • Iskolai étkeztetési kisegítő
  • Kézilegény
  • Konyhai dolgozó
  • Konyhai kézilány
  • Konyhalány
  • Konyhalegény

5135 Cukrász

Cukrászsüteményeket, fagylaltokat, fagylaltszerű készítményeket kisipari módszerrel állít elő, figyelemmel azok ízbeli változatosságára, esztétikai megjelenítésére, a vásárlási, megrendelési igényekre.

Feladatai:

1. recept alapján a hozzávalók mennyiségének kiszámítása és az alapanyagok (pl. liszt, cukor, tojás, tej, vaj, sajt, kakaó, fűszerek stb.) előkészítése;

2.  a felhasználandó anyagok tisztítása, darabolása, ízesítése és elkészítése;

3. technológiai munkák elvégzése (sütés, főzés, gőzölés, hűtés és fagyasztás);

    4. az egyes süteményféleségek kézzel vagy formázókkal, kiszúrókkal, késekkel és megfelelő alakú sütőedényekkel történő formálása, alakítása;

5. a kész- vagy félkész termékek tárolása vagy tartósítása hűtő- és fagyasztógépekben, illetve hűtőpultokon;

6.  az egészségügyi és higiéniai előírások betartása, a használt tárgyak és a munkakörnyezet tisztán tartása, a kezelésére bízott munka- (gépek, tűzhelyek, sütők stb.) és fogyóeszközök szakszerű használata, karbantartása.

Jellemző munkakörök:

  • Fagylaltkészítő

  • Karamell cukrász

  • Lágyfagylaltos
  • Marcipánfigura készítő
  • Süteménykészítő
  • Tortakészítő

2223 Dietetikus és táplálkozási tanácsadó

A táplálkozástudományt az egészséges és beteg egyének, valamint csoportok élelmezési ellátása, gyógyítása és egészségnevelése céljából alkalmazza. Felméri, tervezi és végrehajtja az élelmiszer és táplálkozás humánegészségre gyakorolt hatását javító programokat.

Feladatai:

1. megfelelő tápanyagtartalmú és megfelelő minőségű diéta és étrend tervezése, az étel biztosítása egészséges egyének vagy betegcsoportok számára;

2. az egyének, csoportok és közösségek egészségi állapotára és táplálkozási szokásaira vonatkozó adatok gyűjtése, rendezése és értékelése, amelyek a felszolgált, illetve az elfogyasztott ételek tápértékén alapulnak;

3. táplálkozási felmérések és táplálkozás változtatási programok tervezése, lebonyolítása és értékelése, egyének és közösségek oktatása, képzése a táplálkozás tudatosságának javítása érdekében;

4.  a táplálkozási követelményeknek megfelelő élelmiszerek, táplálék kiegészítők, ételek kifejlesztése és értékelése;

5. táplálkozási kutatások végzése és az eredmények közzététele tudományos konferenciákon.

Jellemző munkakörök:

  • Dietetikus tanácsadó, oktató

  • Élelmezési tanácsadó

  • Élelmezési üzemvezető dietetikus
  • Élelmezésprogramozó
  • Élelmezésszervező
  • Élelmezésvezető
  • Élelmezési menedzser
  • Laktációs szaktanácsadó
  • Táplálkozási és dietetikai szaktanácsadó
  • Táplálkozási tanácsadó
  • Táplálkozáskutató
  • Terápiás dietetikus

Figyelem!

Ha a szakemberek garmadája sem garancia az ehető ételek elkészítésére, akkor büntető szankciókkal kell kényszeríteni az gyermekétkeztetés szereplőit a minőségi munkára.

Ha a gyermekétkeztetéssel megbízott főzőkonyhán olyan rosszul főznek, hogy a gyermekek nem eszik meg az ételeiket, akkor az óvodai, iskolai  étkeztetést biztosító helyi önkormányzatot, illetve az óvoda, iskola, kollégium fenntartóját felelőségre kell vonni!

Az étkeztetési rendelet magyarázata

A gyermekétkeztetés költségvetési támogatása

 
Diétás étkeztetés

Az óvodai, iskolai étkeztetés hatósági vizsgálata

Tanulók nyári étkeztetése (vagy éheztetése?)

Gyermekétkeztetés költségvetési támogatása 2015.

Az étkeztetési rendelet magyarázata

Sótlan gyermekétkeztetés

Tiltott élelmiszerek a gyermekétkeztetésben

Szülői igények a gyermekétkeztetésben

Szülői kérdőív a gyermekétkeztetésről

Szakmai felelősség a "rosszízű" gyermekétkeztetésért


Ez a honlap a 32/2007 MPA KA OKM sz. Miniszteri Döntés alapján, figyelembe véve a Nemzeti Szakképzési és Felnőttképzési Tanács (NSZFT) 86/2007.11.28. számú állásfoglalását (támogató javaslatát) az FKA-KT-52/2007 számú NSZFI támogatás felhasználásával készült.
 
 
 
 
  Vissza a főoldalra  |  Elérhetőség  |   Súgó  |  Tartalomjegyzék  |  Impresszum