Állami iskolafenntartás 2017.

Szakgimnázium (új)

Szakközépiskola (új)

Gyakorlati képzés 2017

Tanulószerződés

Országos Képzési Jegyzék (OKJ)

Tanulók védelme a szakképzésben

ÖSZTÖNDÍJ a szakképző iskolákban

GAZDASÁGI KAMARA szerepe a szakképzésben

Beszámoltató rendszerű szakképzés

Közösségi szolgálat

Erkölcstan vagy Etika 2017-2018.

PISA vizsgálattról szülőknek

PEDAGÓGUS SZAKMA vagy HIVATÁS

Tanfelügyelet

Pedagógus Etikai Kódex 2017.

MSZOE működése

 
 
 
Partnereink:

Főmenü: ÉTKEZTETÉS az óvodában, iskolában

Sótlan étkeztetés az „ízetlen” iskolában

A közétkeztetésre vonatkozó táplálkozás-egészségügyi előírásokról szóló 37/2014. (IV. 30.) EMMI rendelet szerint

A Gyermekétkeztető minden, általa biztosított étkezéshez étlapot készít a bölcsődében, valamint a nevelési-oktatási intézményekben a szülők által is jól látható helyen kifüggeszti.

A diétás étrendet a nem diétás étrendtől elkülönítetten kell feltüntetni az étlapon.

Az étlapon fel kell tüntetni minden étkezés számított sótartalmát, valamint az élelmiszerek jelöléséről szóló miniszteri rendeletben meghatározott allergén összetevőket.

A gyermekétkeztetésben nem lehet felhasználni: sótartalmú ételport, sótartalmú leveskockát, sótartalmú ételízesítő krémeket, pasztákat állományjavításon vagy ételízesítésen kívüli célra.

Ételkészítéshez kizárólag jódozott konyhasó használható.

Figyelem!

A tálalókonyhán az ételhez só, illetve cukor nem adható. [12. § (1) bekezdés]

(De a gyermekek titokban otthonról visznek magukkal sót.)

Az étkeztetés típusától függően a korcsoportonként megengedett napi sóbevitel (g/fő)

(Beleértve az alapanyagok sótartalmát is, nem csak az ételkészítés során felhasznált sómennyiséget)

A

B

C

D

E

F

G

H

Ékeztetés típusa

Korcsoportok

1–3 év

4-6 év

7–10 év

11–14 év

15–18 év

19–69 év

70. évtől

Egész napos

étkeztetés

2g

3g

5g

(legfeljebb: 10g)

5g

(legfeljebb: 10g)

5g 
(legfeljebb: 10g)

5g 
(legfeljebb: 12g)

5g 
(legfeljebb: 12g)

Bölcsődei étkeztetés

1,5g

Napi háromszori

étkezés szolgáltatása

2g

3,5g

(legfeljebb: 6,6)

3,5g

(legfeljebb: 6,6)

3,5g (legfeljebb: 6,6)

3,5g (legfeljebb: 7,9)

3,5g 
(legfeljebb: 7,9)

Napi egyszeri étkezés szolgáltatása

1g

2g

(legfeljebb: 3,6g)

2g

(legfeljebb: 3,6g)

2g (legfeljebb: 3,6g)

2g 
(legfeljebb: 4,3g

2g 
(legfeljebb: 4,3g)

                           

Figyelem!

Tehát bölcsődei étkeztetés esetén (1-3 évesek) az engedélyezett napi sóbevitel 2 illetve 1,5 gramm.

Az óvodákban megengedett sóbevitel az étkezések számától függően 1-3 gramm.

A bölcsődékben és az óvodákban a „sóbevitel korlátozása” azonnali hatállyal megtörtént.

A „sóbevitel” korlátozásának fokozatos bevezetés 7 éves kortól

Egész napos étkeztetés esetén

A 7–10 éves és azt meghaladó korú korcsoportok esetében az egész napos étkeztetés esetében a maximálisan megengedett értékeket azzal kell alkalmazni, hogy a 2015. szeptember 1-je és 2021. szeptember 1-je közötti időszakban a napi bevitt só mennyiségét fokozatosan, évente csökkenteni kell az 5 g/nap bevitel eléréséig.

Napi háromszori étkezés esetén

7–10 éves és azt meghaladó korú korcsoportok esetében a napi háromszori étkezés szolgáltatása esetében a maximálisan megengedett értékeket azzal kell alkalmazni, hogy a 2015. szeptember 1-je és 2021. szeptember 1-je közötti időszakban a napi bevitt só mennyiségét fokozatosan, évente csökkenteni kell a 3,5 g/nap bevitel eléréséig.

Napi egyszeri étkezés esetén

A 7–10 éves és azt meghaladó korú korcsoportokra vonatkozó rendelkezéseket azzal kell alkalmazni, hogy a napi egyszeri étkezés szolgáltatása esetében a 2015. szeptember 1-je és 2021. szeptember 1-je közötti időszakban a napi bevitt só mennyiségét fokozatosan, évente csökkenteni kell a 2 g/nap bevitel eléréséig.

Mivel - a törvény rendelkezésével ellentétesen - a tanulók többségének nem biztosított a napi háromszori étkeztetés, ezért a napi 2 gramm sómennyiség engedélyezése irreális célkitűzésnek látszik.

Mérjenek ki egy érzékeny mérlegen 2 gramm sót és állapítsák meg, hogy ezzel a sómennyiséggel milyen ízű lesz  a reggeli, a két-három fogásos  az ebéd és a vacsora.

A szülők és a tanulók kötelező tájékoztatása

A miniszteri rendelet értelmében a só vagy cukor kihelyezési, illetve átadási helyén jól olvashatóan fel kell tüntetni, hogy azok „A szív- és érrendszeri betegségekhez, elhízáshoz és cukorbetegséghez vezethet!” szövegű figyelmeztető feliratot.

A felirat az étkeztetettek életkori sajátosságainak megfelelően képi megjelenítéssel helyettesíthető.

Figyelem! Ez a jogszabályi megállapítás tudományosan nem bizonyított! (A sóhiány rosszullétet, fejfájást okoz. A felesleges sómennyiséget a vese kiszűri és eltávolítja a szervezetből.)

Főszabály, hogy a gyermekeink elé tett étel étvágygerjesztő és izletes legyen!

A gyermekétkeztetésről szóló 37/2014. EMMI rendelet bővebb magyarázata itt található: http://www.mszoe.hu/index.php?oldal=alap.php&id=497&v=marad&fid=166&hol=jobb


 
Diétás étkeztetés

Az óvodai, iskolai étkeztetés hatósági vizsgálata

Tanulók nyári étkeztetése (vagy éheztetése?)

Gyermekétkeztetés költségvetési támogatása 2015.

Az étkeztetési rendelet magyarázata

Sótlan gyermekétkeztetés

Tiltott élelmiszerek a gyermekétkeztetésben

Szülői igények a gyermekétkeztetésben

Szülői kérdőív a gyermekétkeztetésről

Szakmai felelősség a "rosszízű" gyermekétkeztetésért


Ez a honlap a 32/2007 MPA KA OKM sz. Miniszteri Döntés alapján, figyelembe véve a Nemzeti Szakképzési és Felnőttképzési Tanács (NSZFT) 86/2007.11.28. számú állásfoglalását (támogató javaslatát) az FKA-KT-52/2007 számú NSZFI támogatás felhasználásával készült.
 
 
 
 
  Vissza a főoldalra  |  Elérhetőség  |   Súgó  |  Tartalomjegyzék  |  Impresszum