Állami iskolafenntartás 2017.

Szakgimnázium (új)

Szakközépiskola (új)

Gyakorlati képzés 2017

Tanulószerződés

Országos Képzési Jegyzék (OKJ)

Tanulók védelme a szakképzésben

ÖSZTÖNDÍJ a szakképző iskolákban

GAZDASÁGI KAMARA szerepe a szakképzésben

Beszámoltató rendszerű szakképzés

Közösségi szolgálat

Erkölcstan vagy Etika 2017-2018.

PISA vizsgálattról szülőknek

PEDAGÓGUS SZAKMA vagy HIVATÁS

Tanfelügyelet

Pedagógus Etikai Kódex 2017.

MSZOE működése

 
 
 
Partnereink:

Főmenü: ÉTKEZTETÉS az iskolában, óvodában

Élelmiszer felhasználási előírások, korlátozások és tilalmak a gyermekétkeztetésben

Közétkeztetésben a következő élelmiszereket nem lehet felhasználni a 37/2014. EMMI rendelet 14. § (1) bekezdése szerint:

a) sótartalmú ételport, sótartalmú leveskockát, sótartalmú ételízesítő krémeket, pasztákat állományjavításon vagy ételízesítésen kívüli célra,

b) 30%-nál magasabb zsírtartalmú húst,

c) 23%-nál magasabb zsírtartalmú húskészítményt bölcsődei étkeztetés esetén,

d) 18 év alatti korcsoport számára koffeintartalmú italt, a 10. § (2) bekezdése szerinti tea, illetve a kakaó kivételével,

e) a népegészségügyi termékadóról szóló törvény szerinti energiaitalt,

f) alkoholt tartalmazó élelmiszert,

g) szénsavas vagy cukrozott üdítőt, szörpöt,

h) a Magyar Élelmiszerkönyv 1-3-2001/112 számú előírása szerinti gyümölcslén kívül más gyümölcs italt,

i) a népegészségügyi termékadóról szóló törvény szerinti gyümölcsízt,

j) az 1–3 éves és a 4–6 éves korcsoportok számára sertés- és baromfizsírt, valamint

k) kókusz- és pálmazsírt sütéshez, főzéshez.

Figyelem!

Az italként kínált tejhez nem adhat a konyha cukrot, ízesített tejtermék (kakaó, kávé, karamell, gyümölcsjoghurt) 10 nap alatt kettőször kínálható,

Tea az előírásban maximalizált mértékben tartalmazhat hozzáadott cukrot.  A szükséges folyadék biztosítására étkezések között ivóvíz, illetve ásványvíz adható.

A rendelet értelmében tejföl és tejszín kizárólag ételkészítéshez használható fel, hidegétkezéshez, főzés nélkül nem kínálható.

Nem adható továbbá a 15 évesnél fiatalabbak számára 23 %-nál magasabb zsírtartalmú húskészítmény, 30%-nál magasabb zsírtartalmú hús.

Bő zsiradékban sült étel 10 nap alatt egyszer kínálható, míg tészta két alkalommal, a hal minimum egy alkalommal kötelező.

Húskészítmény (gépsonka, párizsi, virsli) öt alkalommal adható 10 nap alatt, ebből maximum két alkalommal ebéd részeként.

Nem lehet felhasználni továbbá alkoholt tartalmazó élelmiszert, szénsavas vagy cukrozott üdítőt, szörpöt, gyümölcslén kívül más gyümölcs vagy zöldség italt, energiaitalt, illetve gyümölcsízt.

Mindemellett az átmeneti rendelkezések között azt is előírja, hogy a közétkeztetésben a napi bevitt sómennyiségét 2020-ig az előző évi mennyiséghez képest – a különböző célértékek eléréséig – legalább 10 százalékkal kell csökkenteni.

A kiegyensúlyozott táplálkozás szerepe

Az utóbbi évek kutatásainak eredményeként egyre több betegségről bebizonyosodott, hogy kialakulásukban a táplálkozásnak és az életmódnak meghatározó szerepe van, ezeket nevezzük táplálkozással és életmóddal összefüggő betegségeknek. Ide sorolható pl. az érelmeszesedéses szív- és érrendszeri betegségek, magas vérnyomás, elhízás, daganatos betegségek 30-60%-a, csontritkulás, vérszegénység, stb.

A táplálkozásnak tehát az egészség megőrzésében, a betegségek megelőzésében kiemelt szerepe van.

A táplálkozási ajánlásokból megismerhetők az egészséges táplálkozás megvalósításához szükséges alapok az egészséges felnőttek és gyermekek számára:

  • Táplálkozzunk változatosan! Minél többféle élelmiszerből állítsuk össze étrendünket!

  • Kerüljük a túlzott zsírfogyasztást!

  • Kerüljük a túlzott sózást!

  • Kerüljük a cukrok és édességek túlzott élvezetét!

  • Igyunk naponta fél liter tejet!

  • Naponta többször, rendszeresen együnk gyümölcsöt, zöldség- és főzelékfélét!

  • Együnk gyakran barnakenyeret!

  • Egyszerre keveset együnk, de étkezzünk gyakran, négyszer-ötször naponta!

  • A legjobb ital a víz, ha tiszta!

  • Mozogjunk rendszeresen!

  • Előzzük meg az elhízást, törekedjünk az ideális testtömeg elérésére, illetve megtartására! 

 
Diétás étkeztetés

Az óvodai, iskolai étkeztetés hatósági vizsgálata

Tanulók nyári étkeztetése (vagy éheztetése?)

Gyermekétkeztetés költségvetési támogatása 2015.

Az étkeztetési rendelet magyarázata

Sótlan gyermekétkeztetés

Tiltott élelmiszerek a gyermekétkeztetésben

Szülői igények a gyermekétkeztetésben

Szülői kérdőív a gyermekétkeztetésről

Szakmai felelősség a "rosszízű" gyermekétkeztetésért


Ez a honlap a 32/2007 MPA KA OKM sz. Miniszteri Döntés alapján, figyelembe véve a Nemzeti Szakképzési és Felnőttképzési Tanács (NSZFT) 86/2007.11.28. számú állásfoglalását (támogató javaslatát) az FKA-KT-52/2007 számú NSZFI támogatás felhasználásával készült.
 
 
 
 
  Vissza a főoldalra  |  Elérhetőség  |   Súgó  |  Tartalomjegyzék  |  Impresszum