Állami iskolafenntartás

Szakgimnázium (új)

Szakközépiskola (új)

Szakképzési Hídprogram

Gyakorlati képzés 2018.

Tanulószerződés

Országos Képzési Jegyzék (OKJ)

Tanulók védelme a szakképzésben

ÖSZTÖNDÍJ a szakképző iskolákban

GAZDASÁGI KAMARA szerepe a szakképzésben

Beszámoltató rendszerű szakképzés

Erkölcstan vagy Etika 2017-2018.

PISA vizsgálattról szülőknek

PEDAGÓGUS SZAKMA vagy HIVATÁS

Tanfelügyelet

Pedagógus Etikai Kódex 2018.

MSZOE működése

 
 
 
Partnereink:

Nyitólap: Érettségi 2017.

Videokamera az érettségi vizsgákon

Az érettségi vizsga vizsgaszabályzatának kiadásáról szóló 100/1997. évi kormányrendelet 17. § (1) bekezdése szerint az igazgató a vizsgáztató tanárok megbízásának megküldésével egyidejűleg felkéri az iskolai szülői szervezetet, az iskola diákönkormányzatát, hogy képviselője útján kísérje figyelemmel az érettségi vizsga előkészítését, megszervezését, lebonyolítását.

A felkérés elmulasztása törvénysértés.

Az évek óta hatályos jogszabályi rendelkezés ellenére az iskolai szülői közösségek nem élnek ezzel a fontos jogosítványukkal, nem akarnak közreműködni az érettségi vizsgabizottság munkájában, ezért az javasoljuk, hogy a szóbeli érettségi vizsgák helyszíneinek „bekamerázását”.

A tanulóknak is feltűnt, hogy osztálytársaik közül néhányan sokkal jobb jegyet kaptak, mint amit megérdemeltek volna feleletükért, vagy írásbeli dolgozatukért.

Az is előfordul, hogy a kérdező tanár úgy „szúr ki” renitens tanítványaival, hogy olyan kiegészítő kérdéseket tesz fel, amiről tudja, hogy a tanuló nem tud válaszolni (nem is tanultak róla). Az ilyen vizsga eredménye a rossz osztályozat vagy a buktatás.

A korrupció, a protekció és a szándékos szívatás  gyanújának elkerülése érdekében indokolt lenne a térfigyelő kamerák beszerelése kizárólag a szóbeli  érettségi vizsgák helyszínein.

Természetesen szigorú protokoll alapján.

1. A videofelvételeket csak a szülők és a tanulók által benyújtott jogorvoslati kérelmek bizonyítására lehet felhasználni, a szülők és a tanulók kifejezett kérésére.

2. Az iskola nem használhatja a felvételeket megfigyelésre, a tanulói szabálytalanságok, pl. puskázás bizonyítására.

A szülők is szeretnék tudni (látni), miért osztályozták alul gyermeküket az érettségi vizsgán egész évi teljesítményükhöz képest. Reméljük, hogy nem bosszúból.

Video kamera a tanulmányok alatti vizsgák helyszínein

Az év végi buktatások által megtizedelt tanulók szüleinek panasza alapján az augusztusi javító vizsgákon is célszerű lenne a videokamera használata. Egy igazságtalan buktatás miatt évfolyamismétlésre utasítás a tanuló egész életére kiható döntés.

A középfokú felvételi eljárás keretében folyó központi írásbeli vizsgákon és az iskolák szóbeli felvételi vizsgáin is el kellene a videokamera, hogy a gyanú árnyéka se vetüljön az iskolákra, hogy a jelentkezőket kikérdezik családjuk anyagi helyzetéről, szüleik iskolai végzettségéről, munkahelyi beosztásáról. Vagy arról, hogy hányadik helyen választották a vizsgáztató iskolát. (Ha nem az első helyen választották az adott iskolát, akkor hátrább sorolják őket a felvételi rangsorban.)

Ezeken a helyszineken is csak a szülők és a tanulók jogorvoslati kérelmeinek bizonyítására használható a videofelvétel. Az intézmények nem hasznáhatják fel bizonyítékként. 

Érettségi vizsga bizonyítványok árusítása az interneten

Az egyik internetes újság szerint: „140 ezernél kezdődik egy sima papír, néhány százezer forintért pedig még a nyilvántartásba és naplókba is beírnak, sőt a tablóra is ráraknak egy azóta megszűnt középiskolában - ezt ígérik azok az érettségihamisítók, akik interneten, gyakorlatilag teljesen nyilvánosan hirdetik magukat. Az Oktatási Hivatal szerint viszont az ő rendszerükbe lehetetlen utólag beírni valakit. Mindenesetre a statisztikákból az látszik, hogy valamiféle hamisítóbiznisz mindenképp él és virul.

Arra nem gondol az OH, hogy a középiskolák élőben végeznek ilyen tevékenységet, mint régen a diákigazolványok érvényesítő matricáinál?

Ehhez képest az érettségi tételek kiszivárogtatása csak csínytevés.

A cikk itt található:

https://vs.hu/kozelet/osszes/igy-szerezhetunk-nehany-ora-alatt-hamis-erettsegit-0329#!s0

Az érettségi vizsgabizottság munkájában közreműködő szülők felkészítéséről és jogosítványairól itt található bővebb információ:

 
Szülői Szervezet az iskolában, óvodában

SZÜLŐPOLITIKA

Szülői jogok, SZÜLŐI STÁTUSZ

Tanulói jogok, tanulói státus

Iskolai, óvodai erőszak (agresszió)

Házirend 2019.

Óvoda 2018-2019-2020.

KÖZÉPFOKÚ FELVÉTELI ELJÁRÁS (KIFIR)

Beiratkozás az általános iskola első évfolyamra 2019.

Tájékoztatási kötelezettség Adatvédelem

Iskolai szünetek (VAKÁCIÓ)

SZÜLŐI ÉRTEKEZLET TEMATIKÁJA

UTAZÁS iskolába, óvodába 2019.

Tanulói biztosítások

Ingyenesség a köznevelésben (OSZTÁLYPÉNZ, TANULMÁNYI KIRÁNDULÁS)

Kiskorú tanulók FELÜGYELETE

Iskolai hiányzások (IGAZOLATLAN ÓRA)

ÁLTALÁNOS ISKOLA

TANKÖTELEZETTSÉG 2018-2019.

Értékelés, minősítés (osztályzás), FÜGGETLEN VIZSGA

Gyermekvédelem (napközbeni ellátás)

GYERMEKÉTKEZTETÉS az iskolában, óvodában

Különórák (árnyékoktatás)

Mindennapos testnevelés 2018.

TANKÖNYV 2019.

Érettségi vizsga 2017.

JOGORVOSLAT a KÖZNEVELÉSBEN

Fegyelmi intézkedések az iskolában, kollégiuban 2020.

TÁMOGATÁSOK az iskolában, óvodában 2018.

Iskolaigazgató választás 2019.


Ez a honlap a 32/2007 MPA KA OKM sz. Miniszteri Döntés alapján, figyelembe véve a Nemzeti Szakképzési és Felnőttképzési Tanács (NSZFT) 86/2007.11.28. számú állásfoglalását (támogató javaslatát) az FKA-KT-52/2007 számú NSZFI támogatás felhasználásával készült.
 
 
 
 
  Vissza a főoldalra  |  Elérhetőség  |   Súgó  |  Tartalomjegyzék  |  Impresszum