Állami iskolafenntartás 2017.

Szakgimnázium (új)

Szakközépiskola (új)

Szakképzési Hídprogram

Gyakorlati képzés 2017

Tanulószerződés

Országos Képzési Jegyzék (OKJ)

Tanulók védelme a szakképzésben

ÖSZTÖNDÍJ a szakképző iskolákban

GAZDASÁGI KAMARA szerepe a szakképzésben

Beszámoltató rendszerű szakképzés

Közösségi szolgálat

Erkölcstan vagy Etika 2017-2018.

PISA vizsgálattról szülőknek

PEDAGÓGUS SZAKMA vagy HIVATÁS

Tanfelügyelet

Pedagógus Etikai Kódex 2017.

MSZOE működése

 
 
 
Partnereink:

Nyitólap: Érettségi 2017.

Videokamera az érettségi vizsgákon

Az érettségi vizsga vizsgaszabályzatának kiadásáról szóló 100/1997. évi kormányrendelet 17. § (1) bekezdése szerint az igazgató a vizsgáztató tanárok megbízásának megküldésével egyidejűleg felkéri az iskolai szülői szervezetet, az iskola diákönkormányzatát, hogy képviselője útján kísérje figyelemmel az érettségi vizsga előkészítését, megszervezését, lebonyolítását.

A felkérés elmulasztása törvénysértés.

Az évek óta hatályos jogszabályi rendelkezés ellenére az iskolai szülői közösségek nem élnek ezzel a fontos jogosítványukkal, nem akarnak közreműködni az érettségi vizsgabizottság munkájában, ezért az javasoljuk, hogy a szóbeli érettségi vizsgák helyszíneinek „bekamerázását”.

A tanulóknak is feltűnt, hogy osztálytársaik közül néhányan sokkal jobb jegyet kaptak, mint amit megérdemeltek volna feleletükért, vagy írásbeli dolgozatukért.

Az is előfordul, hogy a kérdező tanár úgy „szúr ki” renitens tanítványaival, hogy olyan kiegészítő kérdéseket tesz fel, amiről tudja, hogy a tanuló nem tud válaszolni (nem is tanultak róla). Az ilyen vizsga eredménye a rossz osztályozat vagy a buktatás.

A korrupció, a protekció és a szándékos szívatás  gyanújának elkerülése érdekében indokolt lenne a térfigyelő kamerák beszerelése kizárólag a szóbeli  érettségi vizsgák helyszínein.

Természetesen szigorú protokoll alapján.

1. A videofelvételeket csak a szülők és a tanulók által benyújtott jogorvoslati kérelmek bizonyítására lehet felhasználni, a szülők és a tanulók kifejezett kérésére.

2. Az iskola nem használhatja a felvételeket megfigyelésre, a tanulói szabálytalanságok, pl. puskázás bizonyítására.

A szülők is szeretnék tudni (látni), miért osztályozták alul gyermeküket az érettségi vizsgán egész évi teljesítményükhöz képest. Reméljük, hogy nem bosszúból.

Video kamera a tanulmányok alatti vizsgák helyszínein

Az év végi buktatások által megtizedelt tanulók szüleinek panasza alapján az augusztusi javító vizsgákon is célszerű lenne a videokamera használata. Egy igazságtalan buktatás miatt évfolyamismétlésre utasítás a tanuló egész életére kiható döntés.

A középfokú felvételi eljárás keretében folyó központi írásbeli vizsgákon és az iskolák szóbeli felvételi vizsgáin is el kellene a videokamera, hogy a gyanú árnyéka se vetüljön az iskolákra, hogy a jelentkezőket kikérdezik családjuk anyagi helyzetéről, szüleik iskolai végzettségéről, munkahelyi beosztásáról. Vagy arról, hogy hányadik helyen választották a vizsgáztató iskolát. (Ha nem az első helyen választották az adott iskolát, akkor hátrább sorolják őket a felvételi rangsorban.)

Ezeken a helyszineken is csak a szülők és a tanulók jogorvoslati kérelmeinek bizonyítására használható a videofelvétel. Az intézmények nem hasznáhatják fel bizonyítékként. 

Érettségi vizsga bizonyítványok árusítása az interneten

Az egyik internetes újság szerint: „140 ezernél kezdődik egy sima papír, néhány százezer forintért pedig még a nyilvántartásba és naplókba is beírnak, sőt a tablóra is ráraknak egy azóta megszűnt középiskolában - ezt ígérik azok az érettségihamisítók, akik interneten, gyakorlatilag teljesen nyilvánosan hirdetik magukat. Az Oktatási Hivatal szerint viszont az ő rendszerükbe lehetetlen utólag beírni valakit. Mindenesetre a statisztikákból az látszik, hogy valamiféle hamisítóbiznisz mindenképp él és virul.

Arra nem gondol az OH, hogy a középiskolák élőben végeznek ilyen tevékenységet, mint régen a diákigazolványok érvényesítő matricáinál?

Ehhez képest az érettségi tételek kiszivárogtatása csak csínytevés.

A cikk itt található:

https://vs.hu/kozelet/osszes/igy-szerezhetunk-nehany-ora-alatt-hamis-erettsegit-0329#!s0

Az érettségi vizsgabizottság munkájában közreműködő szülők felkészítéséről és jogosítványairól itt található bővebb információ:

 
Szülői Szervezet az iskolában, óvodában

SZÜLŐPOLITIKA

Szülői jogok, SZÜLŐI STÁTUSZ

Tanulói jogok, tanulói státus

Iskolai, óvodai erőszak

Házirend 2017.

Óvoda 2017-2018.

Érettségi vizsga 2017.

KÖZÉPFOKÚ FELVÉTELI ELJÁRÁS (KIFIR) 2017.

Beiratkozás az általános iskola első évfolyamra 2017.

Tájékoztatási kötelezettség Adatvédelem

Iskolai szünetek (VAKÁCIÓ)

SZÜLŐI ÉRTEKEZLET TEMATIKÁJA

UTAZÁS iskolába, óvodába 2017.

Tanulói biztosítások

Ingyenesség a köznevelésben (OSZTÁLYPÉNZ, TANULMÁNYI KIRÁNDULÁS)

ISKOLÁZTATÁSI TÁMOGATÁSOK 2016.

Kiskorú tanulók FELÜGYELETE

Iskolai hiányzások (IGAZOLATLAN ÓRA)

ÁLTALÁNOS ISKOLA

TANKÖTELEZETTSÉG 2017-2018.

Értékelés, minősítés (osztályzás), JAVÍTÓVIZSGA

Gyermekvédelem (napközbeni ellátás)

GYERMEKÉTKEZTETÉS az iskolában, óvodában

Különórák (árnyékoktatás)

Testnevelés mindennap 2018.

TANKÖNYV 2017.

Érettségi vizsga

JOGORVOSLAT a KÖZNEVELÉSBEN


Ez a honlap a 32/2007 MPA KA OKM sz. Miniszteri Döntés alapján, figyelembe véve a Nemzeti Szakképzési és Felnőttképzési Tanács (NSZFT) 86/2007.11.28. számú állásfoglalását (támogató javaslatát) az FKA-KT-52/2007 számú NSZFI támogatás felhasználásával készült.
 
 
 
 
  Vissza a főoldalra  |  Elérhetőség  |   Súgó  |  Tartalomjegyzék  |  Impresszum