Állami iskolafenntartás 2017.

Szakgimnázium (új)

Szakközépiskola (új)

Gyakorlati képzés 2017

Tanulószerződés

Országos Képzési Jegyzék (OKJ)

Tanulók védelme a szakképzésben

ÖSZTÖNDÍJ a szakképző iskolákban

GAZDASÁGI KAMARA szerepe a szakképzésben

Beszámoltató rendszerű szakképzés

Közösségi szolgálat

Erkölcstan vagy Etika 2017-2018.

PISA vizsgálattról szülőknek

PEDAGÓGUS SZAKMA vagy HIVATÁS

Tanfelügyelet

Pedagógus Etikai Kódex 2017.

MSZOE működése

 
 
 
Partnereink:

Főmenü: ÉTKEZTETÉS az óvodában, iskolában

Sótlan étkeztetés az „ízetlen” iskolában

A közétkeztetésre vonatkozó táplálkozás-egészségügyi előírásokról szóló 37/2014. (IV. 30.) EMMI rendelet szerint

A Gyermekétkeztető minden, általa biztosított étkezéshez étlapot készít a bölcsődében, valamint a nevelési-oktatási intézményekben a szülők által is jól látható helyen kifüggeszti.

A diétás étrendet a nem diétás étrendtől elkülönítetten kell feltüntetni az étlapon.

Az étlapon fel kell tüntetni minden étkezés számított sótartalmát, valamint az élelmiszerek jelöléséről szóló miniszteri rendeletben meghatározott allergén összetevőket.

A gyermekétkeztetésben nem lehet felhasználni: sótartalmú ételport, sótartalmú leveskockát, sótartalmú ételízesítő krémeket, pasztákat állományjavításon vagy ételízesítésen kívüli célra.

Ételkészítéshez kizárólag jódozott konyhasó használható.

Figyelem!

A tálalókonyhán az ételhez só, illetve cukor nem adható. [12. § (1) bekezdés]

(De a gyermekek titokban otthonról visznek magukkal sót.)

Az étkeztetés típusától függően a korcsoportonként megengedett napi sóbevitel (g/fő)

(Beleértve az alapanyagok sótartalmát is, nem csak az ételkészítés során felhasznált sómennyiséget)

A

B

C

D

E

F

G

H

Ékeztetés típusa

Korcsoportok

1–3 év

4-6 év

7–10 év

11–14 év

15–18 év

19–69 év

70. évtől

Egész napos

étkeztetés

2g

3g

5g

(legfeljebb: 10g)

5g

(legfeljebb: 10g)

5g 
(legfeljebb: 10g)

5g 
(legfeljebb: 12g)

5g 
(legfeljebb: 12g)

Bölcsődei étkeztetés

1,5g

Napi háromszori

étkezés szolgáltatása

2g

3,5g

(legfeljebb: 6,6)

3,5g

(legfeljebb: 6,6)

3,5g (legfeljebb: 6,6)

3,5g (legfeljebb: 7,9)

3,5g 
(legfeljebb: 7,9)

Napi egyszeri étkezés szolgáltatása

1g

2g

(legfeljebb: 3,6g)

2g

(legfeljebb: 3,6g)

2g (legfeljebb: 3,6g)

2g 
(legfeljebb: 4,3g

2g 
(legfeljebb: 4,3g)

                           

Figyelem!

Tehát bölcsődei étkeztetés esetén (1-3 évesek) az engedélyezett napi sóbevitel 2 illetve 1,5 gramm.

Az óvodákban megengedett sóbevitel az étkezések számától függően 1-3 gramm.

A bölcsődékben és az óvodákban a „sóbevitel korlátozása” azonnali hatállyal megtörtént.

A „sóbevitel” korlátozásának fokozatos bevezetés 7 éves kortól

Egész napos étkeztetés esetén

A 7–10 éves és azt meghaladó korú korcsoportok esetében az egész napos étkeztetés esetében a maximálisan megengedett értékeket azzal kell alkalmazni, hogy a 2015. szeptember 1-je és 2021. szeptember 1-je közötti időszakban a napi bevitt só mennyiségét fokozatosan, évente csökkenteni kell az 5 g/nap bevitel eléréséig.

Napi háromszori étkezés esetén

7–10 éves és azt meghaladó korú korcsoportok esetében a napi háromszori étkezés szolgáltatása esetében a maximálisan megengedett értékeket azzal kell alkalmazni, hogy a 2015. szeptember 1-je és 2021. szeptember 1-je közötti időszakban a napi bevitt só mennyiségét fokozatosan, évente csökkenteni kell a 3,5 g/nap bevitel eléréséig.

Napi egyszeri étkezés esetén

A 7–10 éves és azt meghaladó korú korcsoportokra vonatkozó rendelkezéseket azzal kell alkalmazni, hogy a napi egyszeri étkezés szolgáltatása esetében a 2015. szeptember 1-je és 2021. szeptember 1-je közötti időszakban a napi bevitt só mennyiségét fokozatosan, évente csökkenteni kell a 2 g/nap bevitel eléréséig.

Mivel - a törvény rendelkezésével ellentétesen - a tanulók többségének nem biztosított a napi háromszori étkeztetés, ezért a napi 2 gramm sómennyiség engedélyezése irreális célkitűzésnek látszik.

Mérjenek ki egy érzékeny mérlegen 2 gramm sót és állapítsák meg, hogy ezzel a sómennyiséggel milyen ízű lesz  a reggeli, a két-három fogásos  az ebéd és a vacsora.

A szülők és a tanulók kötelező tájékoztatása

A miniszteri rendelet értelmében a só vagy cukor kihelyezési, illetve átadási helyén jól olvashatóan fel kell tüntetni, hogy azok „A szív- és érrendszeri betegségekhez, elhízáshoz és cukorbetegséghez vezethet!” szövegű figyelmeztető feliratot.

A felirat az étkeztetettek életkori sajátosságainak megfelelően képi megjelenítéssel helyettesíthető.

Figyelem! Ez a jogszabályi megállapítás tudományosan nem bizonyított! (A sóhiány rosszullétet, fejfájást okoz. A felesleges sómennyiséget a vese kiszűri és eltávolítja a szervezetből.)

Főszabály, hogy a gyermekeink elé tett étel étvágygerjesztő és izletes legyen!

A gyermekétkeztetésről szóló 37/2014. EMMI rendelet bővebb magyarázata itt található: http://www.mszoe.hu/index.php?oldal=alap.php&id=497&v=marad&fid=166&hol=jobb


 
Szülői Szervezet az iskolában, óvodában

SZÜLŐPOLITIKA

Szülői jogok, SZÜLŐI STÁTUSZ

Tanulói jogok, tanulói státus

Iskolai, óvodai erőszak

Házirend 2017.

Óvoda 2017-2018.

Érettségi vizsga 2017.

KÖZÉPFOKÚ FELVÉTELI ELJÁRÁS (KIFIR) 2017.

Beiratkozás az általános iskola első évfolyamra 2017.

Tájékoztatási kötelezettség Adatvédelem

Táborozás 2017.

Iskolai szünetek (VAKÁCIÓ)

SZÜLŐI ÉRTEKEZLET TEMATIKÁJA

UTAZÁS iskolába, óvodába 2017.

Tanulói biztosítások

Ingyenesség a köznevelésben (OSZTÁLYPÉNZ, TANULMÁNYI KIRÁNDULÁS)

ISKOLÁZTATÁSI TÁMOGATÁSOK 2016.

Kiskorú tanulók FELÜGYELETE

Iskolai hiányzások (igazolatlan óra)

ÁLTALÁNOS ISKOLA

TANKÖTELEZETTSÉG 2017-2018.

Értékelés, minősítés (osztályzás), JAVÍTÓVIZSGA

Gyermekvédelem (napközbeni ellátás)

GYERMEKÉTKEZTETÉS az iskolában, óvodában

Különórák (árnyékoktatás)

Testnevelés mindennap 2017.

TANKÖNYV 2017.

Érettségi vizsga

JOGORVOSLAT a KÖZNEVELÉSBEN


Ez a honlap a 32/2007 MPA KA OKM sz. Miniszteri Döntés alapján, figyelembe véve a Nemzeti Szakképzési és Felnőttképzési Tanács (NSZFT) 86/2007.11.28. számú állásfoglalását (támogató javaslatát) az FKA-KT-52/2007 számú NSZFI támogatás felhasználásával készült.
 
 
 
 
  Vissza a főoldalra  |  Elérhetőség  |   Súgó  |  Tartalomjegyzék  |  Impresszum